Pýtali ste sa Ultras Žilina

V pondelok sme sa rozhodli pre aktivitu, ktorá je momentálne stále viac a viac obľúbená medzi internetovou komunitou. Vašou úlohou bolo položiť nám otázky, ktoré vás zaujímajú. Nevyhli sme sa skutočne žiadnej, no viacero podobných sme zlúčili do jednej, aby sme sa nemuseli 10-krát opakovať. Výsledok si môžete prečítať tu a dúfame, že sa dozviete všetko, čo vás zaujímalo.

_____

– Ako to je s futbalom celkovo, nie iba A-tímom, ale aj mládežou? Plánujete nejakú podporu? A čo výjazdy?

K tejto otázke sa zrejme nemá zmysel stále dookola vracať. Naše posledné vyjadrenie nájdete tu na našom webe KLIK SEM! Úspechy žilinského futbalu nás samozrejme tešia a pozorne ich sledujeme. Chalanom držíme palce aj naďalej, hlavne mladíkom v najbližšom zápase proti Borussii Dortmund. Nemáme ťažké srdce na hráčov, alebo klub ako taký, ktorý tu je už od roku 1908, ale na ľudí, ktorí sa k nemu dostali a zakaždým, keď si človek vybuduje dôveru a myslí si, že to bude lepšie tak vám vrazia dýku do chrbta. Ako sa píše v článku, nie je žiadny bojkot, ale nechuť. Preto sa neobjavujeme ani na výjazdoch. Cestovať cez pol Slovenska s tým, že sa váš klub bude zo všetkých síl snažiť znemožniť vám vstup na štadión je tiež demotivujúce a nanajvýš znechucujúce. Myslíme, že týmto je zodpovedaná aj otázka výjazdov. 

– Je nejaká iniciatíva z vašej strany, alebo zo strany klubu o nápravu vzťahov?

Ani, ani. My sa nepotrebujeme pchať niekde, kde o nás tvrdia, že sme fanúšikovia úspechu, smejú sa z našich počtov a znemožňujú vám vstup na štadión. Druhej strane to zrejme vyhovuje, že tam konečne nesmradíme. Nejakú iniciatívu z tejto strany absolútne neočakávame. Z našej strany taktiež k žiadnej nedôjde a je otázne, či by sme vôbec využili nejakú ponuku na stretnutie po posledných dvoch skúsenostiach, ktoré nám ukázali, že to nemá absolútne žiadny význam.

– V čom vidíte najväčší rozdiel vo fungovaní na futbale a hokeji? Nezdá sa vám, že záujem o futbal upadá, zatiaľ čo o hokej rastie? Prečo je to podľa vás tak?

Nebudeme tu teraz na MŠK iba kydať a kydať. Tá spolupráca tam bola na dobrej úrovni vďaka niektorým ľuďom na nižších pozíciách, ktorí ocenili každú hlasivku a snažili sa o naše zotrvanie na tribúne. Škoda, že sa to pokazilo.

Vlci sú však niekde úplne inde. Oceňujeme na nich hlavne úprimnosť a to, že si veci vieme povedať na rovinu. Veľa vecí, ktoré sme navyše chceli zrealizovať sme nestihli ani predložiť a k návrhu prišlo už zo strany klubu. Necítime sa tak iba ako fanklub, ktorý je rád, že si môže pozrieť hokej, ale ako rovnocenný partner, s ktorým klub počíta v každom smere. Keď prídete na štadión, vidíte, že tí ľudia tam tým hokejom (dokonca aj ultrasom 😊 ) úprimne žijú. Úplná eufória, emócie, nadšenie. Tým je asi zodpovedaná aj posledná otázka.  

– Vadilo by vám keby vznikne Fanklub MŠK Žilina? Prípadne ste ochotní sa časom spojiť?

Na to vieme povedať iba jedno: Smelo do toho! Vytvorte fanklub, chalani si to zaslúžia. Za ultras sme sa už vyjadrili. To by sa museli zmeniť veci, ktoré sú momentálne niekoľko najbližších rokov absolútne nezmeniteľné. Jednou z nich je opäť severný sektor.

– Ako je to s podporou ostatných športov?

Aktívne sa objavujeme iba na hokeji. Na ukončení roka sme sa v minulosti vedeli hecnúť na nejaký basket, prípadne počas prestávok volejbal. O aktívnej podpore sa však nedá hovoriť a momentálne nie je času nazvyš a každú voľnú chvíľu sa snažíme venovať práve hokeju pretože sme názoru, že radšej jedna aktivita a poriadna ako niekoľko malých a na pol plynu.

– Aký máte vzťah s klubom Vlci Žilina?

Tak z rýchlika sme sa vyjadrili už vyššie. Myslíme si, že vzťahy s klubom sú nadštandardné. Z našej strany nie je čo vytknúť, takto podľa nás má fungovať profesionálny klub aj smerom k fanúšikom. Vyznie to ako také klišé, ale momentálne sú Vlci a Ultras Žilina skôr ako jedna športová rodina. Každý musí uznať, že Ultras Žilina má určitý výtlak a na zápas vie strhnúť masu ľudí, ktorí by inak neprišli. No tento výtlak vie klub využiť a ešte ho zdvojnásobiť napríklad spoločnými zdieľačkami, hecovačkami, videami atď. Keď ľudia vidia túto symbiózu, určite sa im chodí na štadión s väčšou radosťou.

– V prípade postupu do extraligy, na aký zápas sa máme tešiť najviac, čo sa rivality týka? Ktoré sú podľa vás TOP 3 tábory v EL?

Vždy sa tešíme na zápasy s Banskou Bystricou (to je asi jasné prečo) a Zvolenom. Tam tá časť Slovenska nás proste akosi irituje. Istotne tam patrí aj Nitra a vlastne každý klub, ktorý má aktívnych fanúšikov. Vždy je to zaujímavejšie, keď sa máte na tribúne s kým prekrikovať a hecovať. Vygraduje to atmosféru na maximum čo sa pri prázdnom sektore hostí, alebo poloprázdnom znudenom štadióne (v prípade výjazdu) moc nedá povedať.

Top tábor podľa prezentácií, atmosféry, výjazdov atď., je jednoznačne Nitra. Druhá je zrejme Spišská Nová Ves. Na treťom sa nevieme absolútne zhodnúť, ale ak by sme hodnotili všetky ligy tak by sme sa zhodli na Senici.

– Aká je vaša orientácia vpravo, alebo skôr vľavo?

Politiku na tribúne neriešime, nakoľko sme sa poučili z minulosti, že to prináša iba negatíva. V kotli sa objavuje rôzne názorové spektrum. Ale progresívci zrovna nie sme.

– Aký máte postoj k vojne na Ukrajine?

Ako sme napísali vyššie, sme rôzne názorové spektrum. Niekto fandí Rusku, niekto stojí za Ukrajinou, niekto nerieši. Ako celok sa k politike nevyjadrujeme keďže nie sme 100%-ne jednotní. Navyše naša úloha je podpora klubu, nie sa vyjadrovať k politike. A už vôbec nie k rýpavým otázkam, ktoré nás predhodia ako zlých jednej, alebo druhej skupine ľudí posadnutých hádkami o tom, kto je ten správny. Nie, ďakujeme, my chceme fandiť.

– Môžem sa pridať k ultras Žilina aj napriek nižšiemu veku? Ako sa môžem pridať? Ako si vybavím členskú kartu a aké výhody z toho plynú?

Ultras Žilina je skupina osôb rôzneho veku, vzdelania, profesií. Sú medzi nami otcovia, starí otcovia, teenageri aj deti. Patriť k Ultras Žilina znamená stáť s nami v E-čku, aktívne fandiť počas celého zápasu a zapájať sa do našich aktivít. Takže byť ultras neznamená, že máte kartu, ktorá prestane platiť a už nie ste ultras. Ultras je štýl. Štýl, ktorý keď zažijete, úplne vás pohltí a nebudete chcieť prestať.

Pridať sa k nám teda môže hockto. A ako? Proste prídite, fandiť, zoznamujte sa s ľuďmi. Choďte s nimi na pivo, na výjazd… Teraz budem chvíľu písať v prvej osobe v mojom mene – Aj ja som začínal ako jednotlivec, ktorý nikoho nepoznal. Proste sa v sobotu zobral, sadol na vlak a išiel na výjazd, dal si pivo, prisadol si, pokecal a nakoniec fajn zafandil. 😉

Čo sa týka členskej karty – Jej kúpou podporujete naše aktivity a choreografie tak vznikajú aj vďaka vám. Vybaviť si ju môžete na každom zápase počas prestávok priamo v kotli. Zvládlo to doteraz skutočne veľa ľudí, takže to zvládne každý. Naša podpora však nie je iba tak a ako poďakovanie sme si pre vás pripravili nejaké tie výhody, ako napríklad zľavy vo vybraných stravovacích zariadeniach a najväčšia výhoda príde na PO. Kariet je však už iba pár, takže kto skôr príde, ten skôr berie. Možnosť máte do začiatku PO.

– Mávate aj nejaké „teambuildingové“ akcie ako ultras? Myslím párty, tréningy, turistiky a podobne.

Samozrejme. Nestretávame sa iba na zápase, max. 5 minút pred ním a potom hneď šprint domov. Vždy sa môžete pridať a sadnúť si s nami na nejaké to pivo. Výnimkou nie sú ani všelijaké akcie pri rôznych príležitostiach, párty, grilovačky, turistiky či nejaké tie tréningy. Je normálne, že tu nebudeme zachádzať do detailov, ale kto chce, cestu k nám si vždy nájde.

– Koľko stojí také choreo, napríklad vlajočkové ako bolo počas minuloročného finále? Prispievajú vám na to ľudia, alebo ako to financujete?

Momentálne sa snažíme vytvárať jednoduchšie choreá, ktoré finančne utiahneme. Určite by sme dopriali ľuďom viac celoštadiónoviek, prípadne veľkorozmerných maľovaných choreí, no napríklad také vlajočkové choreo nás vyšlo na cca. 3000€. Nevyzbierala sa pritom ani polovica. Sponzorov nemáme takže to financuje väčšinou pár ľudí z vlastného vrecka, prípadne z predaja suvenírov.
Samozrejme máme aj podporu od ľudí zo štadióna, čo je super. No zatiaľ sa každý iba učí ako to funguje. Niekedy v pokladničkách nájdeme za zápas dokopy 20€ a z toho moc nespravíme. Ale chce to čas. Zopár ľudí už prichádza na chuť aj podpore prostredníctvom mobilu, čo je super. Hádam to v EL bude ešte lepšie a choreografie budú na ešte vyššej úrovni.

– Ako vzniká také choreo?

O tom, ako vzniká choreo sme sa viac rozpísali v článku Ako vzniká choreo. Čo sa týka sektorových choreografií na plátne, vždy je potrebné spraviť nejaký návrh, ktorý zabezpečí náš grafik. Potom sa musí nakupiť materiál, na ktorý sa pôjde maľovať a farby. Materiál nakupujeme v rolkách a tie treba predtým ešte zlepiť. Veľmi dôležitý je aj priestor. Tých je v Žiline skutočnne málo, čo nám znemožňuje spraviť nejakú fakt velikú a prepracovanejšiu choreografiu, preto volíme radšej jednoduchšie návrhy, ktoré nie sú tak náročné na priestor, keďže s menším priestorom sa zmenšuje aj počeť ľudí, ktorí na ňom môžu pracovať. Keď je všetko nachystané prichádzajú kresliči, ktorí načrtnú línie, ktoré neskôr zvyšok osadenstva obtiahne a vymaľuje podľa návrhu.

– Plánujú sa ešte bundy? Aké suveníry sa plánujú vyrábať? Kde si ich môžem zaobstarať?

Áno, budú bundy a budú aj vo voľnom predaji, nie iba na objednávku. Už čoskoro. Náš merch viete kúpiť počas každého hokejového zápasu medzi tretinami priamo u nás v kotli. Chalani sú tam stále, takže sa stačí iba spýtať.

Určite sa budú vyrábať aj nejaké tričká (tých nikdy nie je dosť), šiltovky a ďalej uvidíme. Môžete dať nejakú inšpiráciu o čo by ste mali záujem.

– Kde vyrábate vlajky? Môžem si aj ja nejakú vyrobiť a nosiť do kotla? Neplánujete nejakú čisto hokejovú vlajku?

Vlajky nám vyrába UM Wear ako aj mnoho vecí. Aj vďaka tomu máme najkvalitnejšie veci za najlepšie ceny spomedzi všetkých skupín na Slovensku. Čo sa týka výroby vlajok, s tým treba byť opatrný a odkomunikovať to s chalanmi z kotla. Najmä ak chcete nejakú ultras tématiku. Určite sa neodporúča vyrábať a nosiť vlajky jednotlivcom. Takto môžete pritiahnuť neželaných hostí. Čisto hokejovú vlajku neplánujeme, keďže nie sme čisto hokejový fanklub.

– Nejaké bližšie info k fungovaniu? Spolupráca s chalanmi zo Žywca?

Dosť obšírna otázka. Ultras Žilina tvoria lídri, ktorí sa starajú o to čo vidíte na sociálnych sieťach, financie, plánovanie choreografií, nákupy, výjazdy, výroba merchu a proste všetko. Okolo nich je skupinka nazvime to tvrdého jadra, ktorá obetuje každú voľnú chvíľku, aby pomohla s realizáciou choreí, maľovaním, predajom atď. A nakoniec sú tu ostatní ultrasáci ktorí dotvárajú kotol a pridávajú sa svojimi hlasivkami.
Treba si však uvedomiť, že Ultras Žilina nie je firma. Ultras tvoria ľudia, ktorí mu obetujú svoj vlastný voľný čas. A keďže veľa z nás má aj rodiny, niekedy to je komplikovanejšie. Nedávno v diskusii odznela napríklad výčitka, že výjazdy oznamujeme príliš neskoro. Je to práve z tohto dôvodu. Vždy totiž potrebujeme zabezpečiť mnoho vecí, kotolníkov, bubeníkov, zorganizovať sa na rovnaký vlak, skĺbiť to s napríklad s prácou, a nie je tajnosťou, že potrebujeme medzi sebou aj ľudí, ochotných postaviť sa neželanej návšteve, keďže nosievame napríklad vlajky a keď ideme vo väčšej a silnejšej skupine, minimalizuje sa aj riziko takýchto pozdravov, čo je pre nás dôležité, keďže často sa k nám pridávajú aj ľudia z iných tribún, ktorí o takéto akcie nemajú záujem a taktiež im chceme ukázať čaro výjazdu a nie ich odradiť.

Ku chalanom zo Žywca si môžete prečítať informácie na našej stránke KLIK. Je to naša prvá družba, najdlhšia na Slovensku a neustále silnejšia. S chalanmi sa veľmi často stretávame nie len na tribúne, ale aj mimo nej pri rôznych voľnočasových aktivitách.

 – S ktorými tábormi má ultras Žilina družby, alebo dobré vzťahy v Európe ale aj na Slovensku?

Družbu máme s chalanmi zo Žywca, čo nie je asi žiadne tajomstvo a s chalanmi zo španielskeho Ovieda s ktorými sa stretávame párkrát do roka v Žiline aj Oviede. A dobré vzťahy udržujeme už nejaký čas s chalanmi z nemeckého Chemnitzu. S nimi a chalanmi zo Žywca sa stretávame pravidelne aj vďaka menšej vzdialenosti ako je medzi nami a Oviedom. Dobré vzťahy máme niekoľko rokov aj s jednou skupinou zo Slovenska.

– Ako sa môžem dostať s vami podporiť Žywiec, alebo Oviedo?

Kedysi sa do Žywca chodilo za odmenu. Tento model sa snažíme posledné roky obnoviť aj pri Žywci aj pri Oviede. Treba byť najskôr aktívny doma v Žiline a utužiť priateľstvá s chalanmi z tribúny. Keď je splnený tento bod, potom sa môžeme baviť o Žywci a Oviede. K obom chodíme navyše vyjadriť našu podporu, nie sú to iba výletíky, že pozriem si Poľsko, Španielsko, pekná dovolenka a viac nás nezaujíma. Tomuto sa chceme vyvarovať.

– Naposledy ste sa zapojili aj do charitatívnej organizácie. Plánujete častejšie aj takéto akcie?

Určite. Nebola to prvá akcia, pri ktorej sme sa zapojili do dobrej veci a ani posledná.

– Čo vravíte na pivo na štadióne?

Mmmm… Mohlo by sa na tom popracovať.

– Bude ešte nejaký pochod mestom?

Na nejaký ten pochod sa isto môžete tešiť, tiež to ale nejde len tak. Vždy je potrebné vyraziť z centra aspoň pol hodinu pred zápasom, plus potrebujeme nejaký čas až sa všetci spolu stretneme. Pokiaľ sa hrá v piatok o 17-tej, veľa ľudí je rado, že stihne z práce vôbec začiatok zápasu. Keď si spravíme prieskum a vidíme, že to veľa ľuďom nevyhovuje, pochody zbytočne nerobíme. Keď pochod tak riadny a nie v 30 ľuďoch.

– Čo hovoríte na povzbudzovanie ostatných tribún?

Super, musíme povedať, že sme veľmi milo prekvapení, keďže sa všetci aktívne zapájajú, počúvajú pokyny Sektoru E a niekedy si aj zaspievajú, čo je skvelé. Samostatnou kategóriou sú naše ďakovačky, ktoré zvyšní fanúšikovia vyšperkovali k dokonalosti a dokonca sme zachytili, že to začínajú praktizovať aj tábory v iných mestách. Počty na tribúne tiež veľmi prekvapili. Takéto návštevy si nepamätáme ani z extraligy. Fanúšikovia Žiliny ukazujú, že sme hokejové mesto!

– Ako sa vyjadríte k výtržnostiam, s ktorými vás z času na čas konfrontujú fanúšikovia iných klubov? Skutočne sa musí obyčajný fanúšik obávať, že príde o šál, alebo sa dostane do potýčky s ultras?

Pod touto otázkou sme zhrnuli poznámky typu „Prečo ste zbili toho a toho…“. Najľahšie by bolo pre nás tieto otázky odignorovať, ale odpovieme na ne z dvoch dôvodov: 1. dúfame, že túto tému uzavrieme raz a navždy, 2. isto to zaujíma aj viacero Žilinčanov, keď si v diskusiách prečítajú ako sme zbili deti, dôchodcov, ženy, ZŤP a nevieme koho ešte.

Ako sme písali, Ultras Žilina tvorí jadro. Potom sú tu registrovaní členovia a nakoniec neregistrovaní. Ako Ultras Žilina máme určité zásady a to je, že neokrádame fanúšikov súpera, ani s nimi nechodíme zbytočne do konfliktu. Úlohou ultras je aktívna podpora a prezentácia na tribúne. Fyzické „aktivity“ sú doménou chuligánov. Celú základňu však tvorí niekoľko stoviek ľudí, ktorí sa nedajú odkontrolovať a budeme úprimní, nie je to ani náš cieľ. Náš merch a kuklu si vie zadovážiť každý a o veľa týchto pouličných aktivitách sa ani nikdy nedozvieme. Pokiaľ by však došlo k napadnutiu nejakých obyčajných fanúšikov našimi členmi a zistíme to, riešime si to medzi sebou.

Takže aby sme to zhrnuli, takéto udalosti nie sú vylúčené, ale určite nie z jadra ultras ani hooligans Žilina. Tí si svoju energiu vybíjajú v gymoch, a keby to chceme zmeniť (o čo nemáme záujem), určite by nikto neutekal po kríkoch a ani by nikoho nezrazil k zemi kadejaký Mirko s pivným bruchom. 😉

Návrat hore