Ako vzniká choreo

Počas semifinále play-off Slovenskej hokejovej ligy sme si povedali, že sme zrejme jeden z posledných táborov, ktoré sa nijako neprezentovali. Stihli to dokonca aj druholigové tábory ako Rimavská Sobota či Senica. Rozhodli sme sa teda aspoň finále poňať vo veľkom štýle a venovať ľuďom zážitok nie iba z hokeja, ale aj pravej hokejovej atmosféry.

Takmer každý zápas sme dostávali niekoľko otázok ohľadne prezentácie v podobe pyrotechniky. Po poslednej pokute vo výške 2.500€ s podmienečným uzavretím štadióna pre divákov to však nepripadalo do úvahy. Niekoľkokrát sa nám dokonca podarilo v kotli zhabať nejaké tie stroboskopy a iné svetielkujúce hračky. Treba dodať, že pokuty sú vysoké bez ohľadu na to, či zapálime 10 bengálov alebo 3 stroboskopy, preto nechajte manipuláciu s pyrotechnikou na Ultras Žilina. My už vieme čo a ako. 😉 Ale to len taká odbočka.

Keďže návštevy rástli a my sme vám chceli dopriať niečo viac ako pyro a zároveň vás zapojiť do prezentácie, padla reč na takzvanú „celoštadiónovku“. Prvotný plán padol na kartónovačku. Možno si poviete, že fajn. Nakúpite kartóny a my ich zdvihneme. Bude to krásne a všetci budú spokojní. Viete však čo taká príprava chorea zahŕňa? Trošku si to tu teda rozoberieme.

Ako sme už načrtli, ani takú kartónovačku nie je jednoduché previesť, aj keď to možno jednoducho znie. Fanúšikovia v Žiline totižto takéto veci nezažívajú každý rok, a preto mnoho nevie čo a ako robiť. Nejednu nevydarenú kartónovačku sme už mohli vidieť u iných táborov a varovný prst zdvihli aj Košice, ktoré úplne vyhoreli a vyzeralo to fakt komicky. Dôvodom je, že človek príde, uvidí na sedadle papier, odsunie ho preč, prípadne ho vezme a potom zmení miesto, ide do bufetu, na WC… Nezaregistruje kedy je potreba zdvihnúť. Pohroma na svete a nemalé financie v koši. K finančnej stránke sa však ešte dostaneme.

Z tohto dôvodu sme sa rozhodli pre vlajočky. Predsalen, aj keď bude niekto bojkotovať a nezdvihne ju, prísediaci mávaním pokryje aj ďalšie miesta okolo seba a pár ľudí, ktorí odpadnú, sa stratí. Cena jednej vlajočky sa pohybuje okolo 50 centov najlacnejšie. My sme ich použili 4000. 🙂 To je 2.000€ iba za materiál, plus doprava na Slovensko kuriérom. Možno si poviete: „Prečo ste si ich nevyrobili?“. Hej, vyšlo by nás to možno o 15 centov na kus lacnejšie, čo je pri takom množstve nemalý peniaz, treba však rátať aj s tým, že na takéto množstvo vlajočiek potrebujete ľudí. A keďže 95% z nás pracuje a má rodiny, deti, nie je to také jednoduché zvládnuť to za týždeň. Vlajočkové choreo sa nám podarilo vďaka Mladej Žiline doplniť ešte o choreo v Sektore E s tromi vlkmi. Problém s takýmto choreom je, že je príliš veľké na to, aby sme ho maľovali niekde na chodbe a ak nám nedopraje počasie, sme odkázaní iba na prenájom haly. Väčšinou je však pri slovách „Ultras Žilina“ rýchlo rozhodnuté, či nám niekto priestor prenajme, alebo nie. Bohužiaľ.

Tentokrát nám však šťastie prialo a počasie vyšlo na jednotku, takže príprava sa mohla začať. Choreo pozostáva z 1 meter širokých pásov zbalených v rolke, ktoré treba pozliepať. Následne sa na plátno nakreslí požadovaná grafika. Zvolili sme iba čierne linky. Pri žlto-zelených vlajočkách to bohate stačilo. Keby sme sa však v budúcnosti chystali spraviť choreografiu na celý sektor s grafikou, ktoré poznáte najmä zo zahraničia o veľkosti dajme tomu 20×30 metrov, bolo by to o niečo drahšie, nehovoriac o potrebnom priestore a ľuďoch. Nekončíme však, takže sa nechajte prekvapiť. 😉
Okrem množstva farby, lepidla a nejakej výstuže pri prípadnom zdvíhaní smerom kolmo nahor sa pohybuje cena takéhoto chorea v tisícoch eur. Predbežný odhad, ktorý sme si robili vychádzal cca. na 2000€, čo však môže byť menej, ale aj viac. Tlačené choreo však vychádza ešte raztoľko, v tomto prípade by to mohlo byť až okolo 4000€.

Ďalšie zápasy sme sa prezentovali kartónovačkou, aj keď tak celkom o kartóny v jednom prípade nešlo, ale o fólie. Cena takéhoto chorea sa pohybuje pre jeden sektor niečo od 100 do 200€, záleží od ceny materiálu. Ak sa to doplní menším choreom v štýle loga Ultras Žilina, zdvihne sa táto cena na cca. 300€, čo nie je na tak maličké choreo malý peniaz. Výsledný efekt býva parádny, treba však zodpovedných ľudí, ktorí vedia, kedy zdvihnúť kartón nad hlavu. Pri malých zaváhaniach totižto môže celá snaha vyjsť navnivoč.

Najlacnejším riešenim sa teda zdá pyrotechnika. Jeden bengál za 6€ a celá show, na ktorú sa diváci tešia celú sezónu vychádza na 60€. Keby to ale bolo tak. Ďalšie pokuty od zväzu však túto cenu nafúknu na 5060€. Za to by sme mohli mať krásne celoštadiónové choreo, alebo aj dve, z čoho by ste mali určite dlhšie trvajúci zážitok.

Keď sa obhliadneme za týmto finále, v konečnom dôsledku sa aj vďaka šetreniu, podarilo spraviť 3 veľmi pekné prezentácie za približne 3000€. Hovoríte si kde sme na to vzali? Pravdou je, že sme si museli trošku utiahnuť opasky, pretože prísun do pokladnice nie je taký ako by sme si želali. Aj s vašou pomocou sa nám však podarilo vykryť aspoň polovicu nákladov, keďže ste nám spolu venovali 1461,42€, 110 zlotých a 55 Kč, čo je veľmi pekný peniaz vzhľadom na to, že o zbierkach sme informovali veľmi neskoro a mnoho ľudí netušilo, že na štadióne majú hľadať pokladničky a niektorí ich využili skôr na opretie, či odloženie svojich vecí. Nevadí, poučili sme sa. 🙂

Ďalším zdrojom našich príjmov je predaj suvenírov v podobe tričiek, mikín, búnd, šálov, nálepiek, odznakov, čiapok, šiltoviek a iného. Aktuálnu ponuku nájdete vždy na webe, prípadne sa môžete hocikedy zastaviť počas prestávok v Sektore E a pozrieť si, či sa vám niečo nepáči. O výrobu sa nám stará firma UMWear a každý, kto od nej vlastní nejaké to tričko vie, že lepšiu kvalitu na Slovensku, ale ani v blízkom zahraničí istotne nenájde.
Kúpou našich produktov tak aj vy prispievate na výrobu choreografií.

No a v poslednom rade sú tu dobrovoľné príspevky nie len členov ultras, ale treba podotknúť, že aj vás, fanúšikov z ostatných sektorov, ktorí ste nás podporili nejakou tou čiastkou na náš účet, ktorý znie:

Ultras Žilina
IBAN: LT34 3250 0519 9419 3694
BIC/SWIFT: REVOLT21

Poznámka: DAR

Či už nás podporíte trvalým príkazom vo výške pár eur, jednorázovou platbou, hodením do pokladničky miesto pivečka, alebo kúpou suveníru, chceme vám povedať – ĎAKUJEME! Môžete si byť istí, že s peniazmi bude naložené dobre a ak sa nazbiera dostatočná suma, už teraz máme nejaké myšlienky, ako poslednú sezónu prekonať! 😉

Na záver pár zaujímavých fotečiek z príprav takejto choreografie + jedna staršia, odprezentovaná taktiež na hokeji:

Návrat hore